A Szerb Biogáz Szövetség részvétele a szerb küldöttség látogatásán Kína Népköztársaságába

A Szerb Biogáz Szövetség részvétele a szerb küldöttség látogatásán Kína Népköztársaságába

Az értékes tagunk, a Mezőgazdasági Tudományok Alkalmazásának Intézete meghívására és bizalmával dr. Miodrag Višković, a Szerb Biogáz Szövetség tagja részt vett a szerb delegációban, amely Kína Népköztársaságába látogatott.

A fejlett országokban a biogáz előmozdításáról és kezeléséről folytatott megbeszélések során a hivatalosak előadások, szimpóziumok, terepbejárások és kulturális túrák révén vettek részt a szemináriumon. A szerb delegáció részt vett egy szemináriumon, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (BIOMA) Csengtu Biogáz Intézetében tartottak a biogáz előmozdításáról és kezeléséről fejlődő országok számára. A BIOMA 1979-ben alakult, és kulcsfontosságú intézmény a biogáz és más vidéki megújuló energiák kutatásában és képzésében. A szeminárium során résztvevőink lehetőséget kaptak arra, hogy megismerjék a biogáztechnológia fejlődését Kínában, alkalmazásait és környezeti előnyeit.

A szeminárium számos témát ölelt fel, beleértve Kína nemzeti sajátosságainak áttekintését, a kínai biogáztechnológia fejlettségi állapotát, nagy és közepes biogáztelepek tervezését és építését, házi biogáztrágyatárolók tervezését és építését, valamint nagy és közepes biogáztelepek üzemeltetését és kezelését. Emellett megvitatták a biogázenergia-termelés technológiáját, a bioetanol üzemanyag növényeit, a biogáztechnológiai szabványokat és minőségellenőrzést, valamint a biogázkomposzt kezelését és ökológiai előnyeit.

Az előadások és szimpóziumok mellett a szeminárium tartalmazott terepbejárásokat és kulturális túrákat is. A delegáció ellátogatott a Csengtu Shuangliu Yong ‘an biogázszövetkezethez, központosított gázközpontokhoz és egy biogáztelephez egy tejfarmen. A kulturális programok közé tartozott látogatás a Csengdui óriáspanda-tenyésztő kutatóbázisához, a Dujiangyan vízműtározó projektjéhez, a Kőerdőhöz és a Dianchi-tóhoz, amelyek lehetőséget biztosítottak a résztvevőknek Kína természeti és kulturális örökségének megismerésére.

A BIOMA elismert vezető központnak számít a biogáz kutatásában és képzésében, jelentős tapasztalattal rendelkezik nemzetközi együttműködések terén. Alapítása óta a BIOMA több mint 170 nemzetközi képzést tartott több mint 130 országból több mint 5400 résztvevő számára, jelentős hozzájárulást nyújtva ezzel a biogáztechnológia globális fejlesztéséhez.

A szerb delegáció részvétele ezen a szemináriumon új lehetőségeket nyitott meg a biogáz területén való együttműködésre és tudáscserére, ami létfontosságú a fenntartható energia megoldások előmozdításában Szerbiában és más fejlődő országokban.

A látogatás részleteit és fényképeit nagyra becsült közreműködőnk és tagunk, Dr. Aleksandra Ivetić, a Mezőgazdasági Tudományok Alkalmazásának Intézetéből származnak.