A Biogas Serbia Association részvétele a konferencián, melyet a Szerb Királyság Nagykövetsége, az FTN Novi Sad és az EBRD szervezett

A Biogas Serbia Association részvétele a konferencián, melyet a Szerb Királyság Nagykövetsége, az FTN Novi Sad és az EBRD szervezett


Az “A szerb mezőgazdaság bioenergia-termelési potenciáljai és a hollandiai legjobb gyakorlatok példái” című konferenciát a Szerb Királyság Nagykövetsége, a Vajdasági Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészetügyi Tartományi Titkárság, a Novi Sadi Műszaki Tudományok Karán, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a WB EDIF támogatásával rendezték a Novi Sad Egyetem Rektorátusában. Az egyesület résztvevői közül Prof. Dr. Đorđe Đatkov, aki a “Biogázszektor innovációi és a hollandiai legjobb gyakorlatok példái” című panel moderátora volt, és Goran Knežević úr, aki részt vett a “A biogáz szektor szerbiai potenciáljai” című panelban. A konferencia a biogáz és a mezőgazdaság közötti kapcsolatra összpontosított, bemutatva a biogázt Szerbiában, valamint a hollandiai legjobb gyakorlatokat. A Hollandiai Biogáz Egyesület elnöke releváns információkat nyújtott az ország szektoráról.

A mezőgazdasági hulladék felhasználásának témája a biogáztermeléshez, a mezőgazdaság potenciáljának bemutatásához, a modern technológiák népszerűsítéséhez és az innovációkhoz, elsősorban a döntéshozókra és azokra a jövőbeli befektetőkre irányult, akik tervezik a biogázszektorba történő befektetést Szerbiában. Ennek a konferenciának a célja az volt, hogy megszólítsa a döntéshozókat, bemutassa a biogázszektor potenciálját, és az EBRD támogatását mutassa be a leendő befektetők számára.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy különösen az extrém éghajlati és energia kihívásokkal szembesülve hatékony és innovatív megoldásokra van szükség a fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetése és a zöld gazdaság felé való átmenet érdekében. Ez magában foglalja egy olyan környezet kialakítását is, amely ellenáll az éghajlatváltozásnak.

Az EBRD képviselői beszéltek a bank zöld tervéről és az általa nyújtott támogatásról a szerb vállalkozásoknak tanácsadási szolgáltatások és finanszírozás révén.