Duna Biomethane Hub Kick-off találkozó

Duna Biomethane Hub Kick-off találkozó

Örömmel képviseltük a Szerbiai Biogáz Szövetséget a Danube Biomethane Hub virtuális találkozóján, amelyet a GreenMeUp projekt részeként tartottak. A Horizon Europe program keretében finanszírozott GreenMeUp projekt célja a biomethane és a biohidrogén elfogadásának elősegítése az európai energia- és közlekedési szektorokban. A három éven át tartó projekt 10 európai ország 14 partnerét foglalja magában.

A projekt keretében az összes biomethane értéklánc szakaszát képviselő érintett szereplők be lesznek vonva annak érdekében, hogy elemezhessék a biomethane alacsony termelésű, de magas piaci potenciállal rendelkező országok keretfeltételeit és piaci dinamikáját. Politikai ajánlásokat dolgoznak ki a piaci elfogadás ösztönzésére és a biogáz nyilvános megítélésének javítására.

A Szerbiai Biogáz Szövetség Igazgatótanácsának tagja, Prof. Dr. Đorđe Đatkov, bemutatta a biogáz szektor helyzetét Szerbiában, valamint annak potenciálját. Számunkra hasznos volt továbbá részleteket megtudni a szomszédos piacokról Magyarországon és Romániában lévő szakértőktől, a biogáz és a biomethane szektorok jelenlegi helyzetéről, valamint ezek az országok potenciáljairól.