Panel Udruženja Biogas Srbija na štandu EU delegacije na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Panel Udruženja Biogas Srbija na štandu EU delegacije na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Kao jedan od najvažnijih događaja u prethodnom mesecu izdvojio se  panel “Budućnost biogasa – odgovor na ekološke imperative”, koji smo imali priliku da organizujemo i održimo na štandu EU delegacije, u okviru programa Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu. Na panelu su govorili članovi Upravnog odbora Udruženja Biogas Srbija, pioniri i eksperti za biogas u Srbiji g. Goran Knežević, prof. dr Đorđe Đatkov I g. Dušan Dobriković, dok je diskusiju moderirala gđa. Lidija Zelić, direktorka Udruženja Biogas Srbija.

Učesnici panela analizirali su trenutno stanje i potencijale sektora biogasa u Republici Srbiji, identifikujući ključne pravce daljeg razvoja, kao i strategije za postizanje energetske održivosti. Razmatrani su politički okviri podrške sektoru biogasa, uključujući analizu podsticaja i strategija za podsticanje rasta sektora, kao i mogućnosti prilagođavanja postojećih politika novim izazovima.

Poseban akcenat stavljen je na ekologiju, jer biogas, od svih obnovljivih izvora energije, najviše doprinosi zaštiti životne sredine i rešava problem zbrinjavanja organskog otpada. S obzirom na mali broj sanitarnih deponija i nemogućnost ekološkog zbrinjavanja organskog otpada, biogas postrojenja su se nametnula kao idealno rešenje za ovaj gorući ekološki problem.

Zaključeno je da biogas ima najsvetliju budućnost među obnovljivim izvorima energije u Srbiji, te je panel završio jasnom porukom da je biogas budućnost zelene energije, jer efikasno rešava dva ključna problema savremenog društva – zbrinjavanje organskog otpada i energetsku zavisnost.