Biogas sektor u Srbiji

U sektoru biogasa u Srbiji je, u kratkom periodu, postignuto mnogo toga i stvorena je povoljna poslovna klima za investitore.

Uz zalaganje Udruženja Biogas Srbija, a uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, koje je posvećeno ispunjavanju ciljeva prema energetskoj zajednici, u sektoru biogasa napravljeni su značajni koraci u pravcu jačanja i stabilizacije biogas sektora.

U dosadašnjim aktivnostima, Udruženje Biogas Srbija se pokazalo kao proaktivan partner u procesu izrade nove zakonske regulative iz oblasti obnovljivih izvora energije, što je rezultiralo i usvajanjem novih podsticajnih tarifa za otkup električne energije. U saradnji sa međunarodnim institucijama i organizacijama Udruženje aktivno učestvuje u projektima i procesima koji su u sferi interesovanja i podrške članovima. IFC (International Financial Corporation) je, uz podršku Udruženja Biogas Srbija, izradila novu studiju koja je analizirala i preporučila nove podsticaje za izgradnju biogasnih elektrana u Republici Srbiji.

Udruženje Biogas Srbija nastavlja sa aktivnostima istim intenzitetom, ali planira i dodatne napore u obezbeđivanju što povoljnije klime za razvoj biogas sektora u Srbiji.