Panel konferencija Udruženja Biogas 2019.

Panel konferencija Udruženja Biogas 2019.

U organizaciji Udruženja Biogas Srbija, Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije i Udruženja Biogas Nemačka, Fachverband Biogas e.V. 30.10.2019. godine održana je panel konferencija „Razvoj i uticaj mera na održivi rast biogas sektora u Srbiji“.

Udruženje Biogas Srbija je reprezentativna asocijacija u sektoru obnovljivih izvora energije i sa Nemačkom biogas asocijacijom Fachverband Biogas e.V. sarađuje na partnerskom projektu osnaživanja i stabilizacije biogas sektora u Srbiji.

Glavni motiv organizacije ove Panel konferencije je promocija i isticanje značaja biogas sektora u Srbiji, kao i razmena iskustava ključnih učesnika u ovom sektoru, a u cilju definisanja predloga za unapređenje i održivi razvoj sektora proizvodnje biogasa.

Na konferenciji su učestovali predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, predstavnici Udruženja Biogas Srbija, predstavnici Udruženja Biogas Nemačka, predstavnici organizacija: GIZ DKTI, UNDP, IFC, EBA, kao i predstavnik Ambasade SR Nemačke u Srbiji.

Konferenciju je otvorio Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, sumirajući preduslove za razvoj tržišta energije iz obnovljivih izvora. Ministar Antić je naglasio posvećenost resornog ministarstva ispunjavanju ciljeva prema Evropskoj energetskoj zajednici, izražavajući nedvosmislenu podršku nastavku razvoja sektora obnovljivih izvora energije, te istakao da će se u narednom periodu najviše razvijati proizvodnja struje iz biomase.