Održana je Panel konferencija „Razvoj i uticaj mera na održivi rast biogas sektora u Srbiji“

Održana je Panel konferencija „Razvoj i uticaj mera na održivi rast biogas sektora u Srbiji“

Održana je Panel konferencija „Razvoj i uticaj mera na održivi rast biogas sektora u Srbiji“ 01.03.2017. godine u hotelu Zira, u Beogradu, u organizaciji Udruženja Biogas, Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije i srpsko-nemačkog razvojnog programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“.

Na konferenciji je prisustvovalo preko 100 učesnika, a konferenciju je otvorio profesor Miloš Banjac ispred Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije. Predsednik Upravnog odbora Udruženja Biogas je moderirao prvim delom konferencije i održao prezentaciju „Ciljevi udruženja i podrška razvoju branše“. Ispred nemačkog biogasnog udruženja Fachverband biogas e.V., prezentaciju je održao gospodin Frank Hofmann, takođe prezentaciju „Biogas kao dodatni izvor prihoda na farmi“ održao je Wiard Smidt, farmer i vlasnik postrojenja u Nemačkoj. Ministar Aleksandar Antić je učestvovao na konfernciji ispred Ministarstva rudarstva i energetike i održao govor. Drugim delom konferencije moderirala je i ispred srpsko-nemačkog programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“( GIZ DKTI ) govorila je gospodja Milica Vukadinović, rukovodilac programa u Srbiji.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić pozdravio je učesnike konferencije kao i organizatore, podržao je ovu konferenciju i izjavio je da je obaveza Srbije da do 2020. godine dostigne 27 odsto proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije.

On je, govoreći na konferenciji „Razvoj i uticaj mera na održivi rast biogas sektora u Srbiji“, rekao da je trenutno najveća konkurencija u Srbiji u oblasti proizvodnje struje iz vetra i da će se ta proizvodnja, ali i proizvodnja struje iz biomase u narednom periodu najviše razvijati.

Ministar Antić je naglasio da Srbija ima potencijala za proizvodnju 5,6 tona ekivalenta nafte struje iz OIE, od čega su potencijali za tu proizvodnju iz biomase procenjeni na oko 3,3 miliona tona ekvivalenta nafte, a od toga oko 1,5 miliona je iz drvne biomase, a ostalo su potencijali poljoprivredne biomase.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike za sektor energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije Miloš Banjac, rekao je da Srbija ne samo da ima obavezu već je i prepoznala potrebu korišćenja biomase u proizvodnje električne energije. On je naveo da je realno očekivati da će Srbija do 2020. dostići proizvodnju električne energije od 30 megavata iz biogasa, ali, kako je kazao to je i dalje zanemarljiv procenat proizvodnje jer je ukupno instalisana snaga Elektroprivrede Srbije (EPS) 6.300 megavata. Gospodin Banjac je podsetio da je prošle godine donet novi paket uredbi kojima je podstaknuta pravna sigurnost investicija i podignute cene korišćenja biogasa za proizvodnju električne energije, što je dovelo do šest novih izgrađenih postrojenja za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije na biogas.

„Trenutno je je najviša cena za proizvodnju električne energije iz biogasa, ali je istovremeno tehnologija te proizvodnje i najkompleksnija što je opravdanje za njen visoki iznos“,

kazao je Banjac i naveo da je tih šest postrojenja dobilo subvencije iz Globalnog fonda za zaštitu životne sredine UN od po nešto manje od 300.000 dolara. Banjac ističe i da je želja ministarstva energetike da se sve više koristi biomasa za energetske svrhe, pogotovo stajnjak i već postoječhe zagađujuće materije koje se inače deponuje i prave problem Srbiji i u ekološkom smislu.

Član Upravnog odbora Udruženja Biogas Dragan Zukić dao je izjavu ispred Udruženja i rekao da su podsticaji koje država daje dosta da pomognu da se poveća proizvodnja električne energije iz biomase, kako bi taj proces bio ekonomski isplativ . Prema njegovim rečima, ti podsticaji sada nisu dovoljni i trebalo bi da budu veći da bi u Srbiji bio veći broj elektrana na biogas i kako je naglasio budućnost razvoja ove oblasti je u udruživanju i dugoročnim ugovorima o proizvodnji.

Na konferenciji zaključeno je da je usvajanjem novih podsticajnih mera za proizvodnju energije iz OIE u junu 2016, a koje će važiti do kraja 2018. stvoren dobar okvir za brzi razvoj novih biogasnih postrojenja u Srbiji , ali da treba na vreme razmišljati o novim merama .

Više o ovome pogledajte na sledećim link-ovima:

Prezentacije sa Panel konferencije 2017.

Presentation FvB Experiences in Germany Workshop Serbia

Ciljevi udruženja i podrška razvoju