Priručnik za finansiranje ugljenika

Sertifikacija aktivnosti kojima se ublažavaju klimatske promene jeste ključna alatka koja treba da obezbedi kredibilitet i snagu zahteva za smanjenjem emisija gasova staklene bašte. Klimatsko finansiranje je kamen temeljac Globalniog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena koji je sačinjen u Parizu 12. decembra 2015. A koji je stupio na snagu nešto manje od godinu dana kasnije 4. novembra 2016.

Priručnik za finansiranje ugljenika vas vodi kroz korake koji su potrebni da bi se zaključilo da li vaš projekat za ublažavanje (negativnog dejstva) klime može da bude podoban za sertifikaciju finansiranja ugljenika. Mada još uvek postoje zabrinutosti u vezi načina na koji organizacije koriste kompenzacije za ugljenik, dobrovoljna i regulisana tržišta ugljenika nastavljaju da rastu, uče se na greškama iz prošlosti, postaju inovativna i bore se da ostanu značajna alatka koja će kanalisati finansije direktno i delotvorno da bi se nagradili napori koji se ulažu u ublažavanje dejstva klimatskih promena.

U zavisnosti od lokacije projekta, tehnologije, veličine i standarda sertifikacije, kompenzacije za ugljenik nekog projekta mogu se prodavati na regulisanim, dobrovoljnim tržištima ugljenika. Većina projekata dobrovoljnih ugljenika se odigrava u zemljama u razvoju i oni nude velike šanse za obezbeđivanje finansiranja i podrške socijalnom i privrednom razvoju. Međutim, geografska i tehnološka pokrivenost standardima sertifikacije se proširuje i u sve većoj meri obuhvata projekte koji se pokreću u industrijalizovanim zemljama.